Menu

Hotel, Restaurant en Cafe Blog


Over ons

Hotel, Restaurant en Cafe Blog

Mijn naam is Xavier. In de tijd dat ik nog veel ging stappen mocht er in de horeca nog gewoon in alle ruimtes gerookt worden. Ook kon iedereen toen alcohol bestellen, het kwam toen ook voor dat als er een gezin op een terrasje zat, dat een klein kind dan even een biertje voor zijn of haar vader ging halen. Tegenwoordig gaat dat allemaal anders. Ik vind dit wel erg goed. Alcohol doet veel met je lichaam, dus het is wel goed dat je dat niet meer zo maar op jonge leeftijd kunt kopen. En ook het roken in openbare ruimtes, ik vind het goed dat dat niet meer mag. Op deze manier ademt niet iedereen meer die rooklucht in, dit is gezonder en je kleren blijven ook nog eens langer fris! Dit is slechts een inleiding op mijn blog dat over Horeca gaat. Blijf lezen!

Recente artikelen

Horecablog: restaurants
21 juni 2017

Wat is er nou heerlijker dan uit eten gaan? Een av

Ontspannen vergaderen op strand
21 juni 2017

Bij een vergadering hoort rust, ruimte en privacy.

Restaurant voor trouwlocatie
16 juni 2017

Tegenwoordig zijn er vele soorten restaurants. Som

Alle ins en outs in een eetcafé
15 juni 2017

Mensen die in een eetcafé werken zijn stressbesten

Archief

Alle ins en outs in een eetcafé

Mensen die in een eetcafé werken zijn stressbestendig en hebben passie voor het werk wat ze doen. Ze hebben kennis van de drank- en horecawet en de eigenaar heeft zijn sociale hygiëne diploma, samen met enkele personeelsleden. Hun publiek bestaat uit gasten die komen genieten van een heerlijke lunch, diner en/of alleen een drankje. Medewerkers van een eetcafé nemen bestellingen op. Wanneer de keuken de bestelling heeft klaargemaakt, wordt het uitgeserveerd. In de keuken van een eetcafé werkt een kok, meestal samen met een kleine keukenbrigade. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de gerechten bereid worden op de juiste manier. Hij werkt met verse producten en het liefst met seizoensgebonden groente en fruit. De kok geeft leiding aan de keukenbrigade en is verantwoordelijk voor de keukenwerkzaamheden. De caféhouder blijft echter eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.


Werktempo in een goedlopend eetcafé

De eigenaar van een eetcafé wilt het liefst personeel in zijn zaak die vriendelijk en klantgericht zijn. Ze moeten vakkennis hebben van het werk wat ze verrichten en tegen een hoge werkdruk kunnen. Een goede kok zal zijn werktempo in een eetcafé aanpassen, zodat de gasten hun eten allemaal op tijd geserveerd krijgen. In de bediening heet de gastheer/ of vrouw de gasten welkom en zijn ze het aanspreekpunt waar ze terecht kunnen. De gasten krijgen service en advies over het eten en wijnarrangement. De bartender werkt meestal zelfstandig achter de bar, en verzorgt alle koude en warme dranken. Die worden door het bedienend personeel aan de gasten geserveerd. Medewerkers in de horeca zijn het visitekaartje van de zaak. Gasten komen na een eerste goede indruk, waar ze gastvrij zijn behandeld, lekker hebben gegeten en het gevoel hebben gekregen dat hun wensen voorop werden gesteld, graag terug. Als het een goedlopend en drukke horecagelegenheid is, is het werken zowel in de bediening als in de keuken nooit eentonig of hetzelfde. Het vereist goed teamwerk om het werktempo in een eetcafé stressbestendig te maken.


De eigenaar van een eetcafé

Een caféhouder werkt vaak achter de schermen van zijn bedrijf. Hij heeft alle benodigde papieren en diploma's die hij nodig heeft om de zaak te runnen. Hij voert het personeelsbeleid en zorgt voor de commerciële, financiële en operationele doelen. Hij heeft een brede managementfunctie, zoals het toezicht houden en aan sturen van personeel. Hij heeft kennis van alle bedrijfsperspectieven binnen zijn horecabedrijf, bestelt nieuwe voorraden, lost problemen op, zorgt voor voldoende vakbekwaam personeel en is verantwoordelijk voor de juiste administratie en/of boekhouding. Zijn doelstellingen van het eetcafé (ondernemingsplan) moeten worden nageleefd, en het is zijn taak om de bedrijfsformule zo goed mogelijk na te streven.

Nu dat je bekend met de ins&outs achter de bedrijfsvoering van een cafe, zal je vast en zeker benieuwd zijn naar een van de gezelligste cafe's in Maastricht? Zorg er dan voor dat je Cafe van Bommel bij je volgende bezoek aan deze geweldige stad niet mist.